Maak kennis met Joeri Hofmans: onze organisatiepsycholoog

Ik heb psychologie gestudeerd met het idee om klinisch psycholoog of raadsman te worden. Maar naarmate de tijd verstreek, ontdekte ik dat het bestuderen van hoe mensen zich op het werk gedragen, hoe ze voelen en denken me fascineerde. Zo groeide mijn interesse in arbeids- en organisatiepsychologie.

Als hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie werd ik benaderd door Jurgen en Arend, toen ze begonnen met Twegos. Waar mijn eeuwenoude interesse in statistiek en methodologie mij tot een atypische psycholoog maakt, bleek het voor dit specifieke project een grote toegevoegde waarde.

Toen Jurgen en Arend me kwamen vertellen over hun nieuwe project, ging ik zitten en luisterde, omdat ik het zag als een manier om de kloof tussen realiteit en wetenschap te dichten. Als wetenschapper lees je veel literatuur en doe je aan wetenschappelijk onderzoek, maar helaas is de link met de praktijk vaak zwakker dan je zou hopen. Met Twegos konden we de twee met elkaar verbinden en een zeer positieve verandering in de HR teweeg brengen. En die brug bouwen is wat mij als wetenschapper erg aanspreekt en enorme voldoening geeft. Ik kon de kans niet laten liggen om mijn schouders mee onder dit project te zetten.

We gingen van start met verschillende brainstormsessies en probeerden de theorie te matchen met een heel concreet product. Dat bleek lastiger te zijn dan ik had gedacht. Bruikbaarheid is niet de eerste reflex in de geest van een academicus, zie je.

Gelukkig blinken Jeroen en Jürgen, onze medeoprichters hierin uit. In de tweede fase werkten we met testklanten. Hoewel dit een uitdaging was, omdat je het volledige proces niet volledig onder controle hebt, konden we gelukkig altijd rekenen op een grote kennisbank van wetenschappelijk onderzoek naar value-fit om te checken of we op de goede weg waren.


Vandaag ben ik nog steeds voltijds hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel. Mijn rol bij Twegos? Nadenken over hoe we de huidige tool kunnen verbeteren en over welke nieuwe ontwikkelingen die we in de toekomst kunnen lanceren. Ik ben dus verantwoordelijk voor R&D, onderzoek en ontwikkeling.

Ik zie een mooie toekomst voor Twegos, omdat het een win-win situatie schept met een enorme toegevoegde waarde voor zowel werkgevers als werkzoekenden. Niet alleen op vlak van tijd en geld, maar ook als het gaat om ervaring die beide partijen opdoen bij het rekruteringsproces. We hopen natuurlijk dat Twegos de benchmark zal worden op het gebied van soft skill matching.

Benieuwd wat Twegos voor jouw bedrijf te bieden heeft? Lees er hier alles over.